top of page
Logo-Brouwerij-kleur-P-M2-klein.jpg
Crest-349.jpg
Spit.jpg

RAF 349 (Belgian) Squadron

Als kleine brouwerij hebben wij de eer om samen te werken met een groots gevechtssquadron van het Belgische leger, namelijk 349 (Belgian) Squadron.

Oprichting 349

Het squadron werd in November 1942 opgericht als een Belgische eenheid in de schoot van de Britse Royal Air Force. Haar eerste zendingen werden gevlogen vanuit Ikeja (Nigeria) met de P-40 Tomahawk, als voorbereiding op een verwachte invasie van het Duitse Afrika Korps in Centraal-Afrika. In juni 1943 verhuist het jonge smaldeel naar RAF Wittering in het Verenigd Koninkrijk om van daaruit de strijd verder te zetten. 

spit-349.jpg

Uitgerust met de iconische Supermarine Spitfire neemt het 349ste smaldeel deel aan zo goed als alle operaties ter  bevrijding van West-Europa, waarvan de meest gekende ongetwijfeld Operation Overlord is (de landing van Geallieerde troepen in Normandië) op 6 juni 1944. Gedurende de Tweede Wereldoorlog voert de eenheid honderden zendingen uit, vliegende van maar liefst 26 verschillende locaties, waarbij het 15 luchtoverwinningen behaalt.

Ter ere 75-jarige bevrijding is één van de F-16's geschilderd in de striping van toen, de "invasion stripes" werden  gebruikt om gemakkelijker de geallieerde en de Duitse vliegtuigen te kunnen onderscheiden.

Markings

Code-spi.jpg

Op de Spitfires werden ook nog andere "markings" aangebracht

349 SQN vertoefden op 26 september 1944 in het luchtruim van Brasschaat. Om 14:20 uur werd het squadron bevolen om twee       mobiele spoorwegkanonnen te bombarderen in bossen westelijk 
gelegen van Brasschaat. Hiermee werkten zij mee aan het verzwakken van de Duitse stellingen ten behoeve van de 
Canadeese opmars.

349 boven Brasschaat

14af289c1c8bbf603b3c57b457d8ad260dd6f35f

In 1946 wordt het commando over het smaldeel overgedragen aan de jonge, net opgerichte Belgische Luchtmacht.

La Chasse!

Samenwerking

etiketten-349.jpg

73 jaar na hun vorige bezoek, stonden in juli 2017 piloten van het 349 SQN terug in Brasschaat. Ditmaal echter zonder vliegtuig en zonder bommen. Na een meer dan aangenaam onderhoud, kregen wij de eer om met hen samen te werken. 

Samenwerking tijdens de oorlog

Tijdens de oorlog doneerden verschillende brouwerijen bier aan de troepen die streden op het vasteland. Na D-Day, was het bevoorraden van de soldaten in Normandië van de essentiële benodigdheden een hele uitdaging.

 

De Spitfire Mk IX kon worden aangepast om biervaten te transporteren. Als de Spitfire hoog genoeg vloog, koelde de koude lucht zelfs het bier. Hierdoor was het bij aankomst klaar om te drinken.

Spitfire beer adapted.png

Na een tijd werden de vaten zelfs conisch gemaakt ter bevordering van de aerodynamica. Soms werden ook brandstoftanks gevuld, maar ondanks spoeling was dit niet optimaal voor de smaak van het bier. 

Spitfire beer.png
spit with barrels.png

Ready for take off.

spit with barrels flying.png

In flight.

  • Facebook
bottom of page